Belangrijkste rechtsvormen voor de specialist
Als je als specialist aan de slag gaat, kan je zoals gezegd in loondienst van het ziekenhuis of een maatschap gaan of als eigen ondernemer starten. Over het algemeen is het zo, dat als je als eigen ondernemer start, je bedrijf een bepaalde juridische vorm nodig heeft, de rechtsvorm. Er bestaan verschillende rechtsvormen die je bedrijf kan aannemen afhankelijk van welke het beste bij je situatie past. (Bron: Kamer van Koophandel)
Er zijn rechtsvormen zonder en met rechtspersoonlijkheid. Zonder rechtspersoonlijkheid wil zeggen dat je met je privé – vermogen aansprakelijk bent voor de schulden van je bedrijf. Bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid is dit meestal niet het geval.
Rechtvormen zonder rechtspersoonlijkheid
- De maatschap
Kenmerken van een maatschap zijn:
- Samenwerken min of meer op basis van gelijkwaardigheid.
- Elke maat brengt iets in (zoals arbeid, geld of goederen).
- De maatschap is gericht op financieel voordeel. De maten delen het voordeel.
Wat moet je verder weten:
- De oprichting van een maatschap is vormvrij.
- Er bestaan verschillende vormen maatschappen: een openbare maatschap die ook als maatschap naar buiten treedt, een maatschap die niet als zodanig naar buiten treedt maar alleen intern werking heeft en de stille maatschap
- In principe moet je je onderneming bij de KvK inschrijven, uitzondering hierop is een stille maatschap zonder onderneming.
- Er hoeft geen akte te worden opgemaakt, wel is het raadzaam een maatschapscontract op te (laten) stellen.
Inschrijven bij de KvK kan via de volgende link http://www.kvk.nl/over-de-kvk/uw-inschrijving-bij-de-kamer-van-koophandel/inschrijven-bij-de-kamer-van-koophandel/
Als je als specialist intreedt in een maatschap, is de rechtsvorm als het goed is dus al vastgesteld (namelijk maatschap, of in enkele gevallen B.V. ) en is het juridisch niet nodig om je nogmaals als rechtsvorm (eenmanszaak of B.V.) te laten registreren. Echter om een zakelijke (geen privé ) financiering te verkrijgen, zal de financieerder/ Bank je wel aanraden jezelf als eenmanszaak te laten registreren (voordeliger om een zakelijke lening af te sluiten).
- De eenmanszaak
Wat moet je weten / doen:
- Inschrijven bij de KvK is verplicht
- U kan max. 1 eenmanszaak oprichten, deze kan wel verschillende handelsnamen, vestigingen en/of activiteiten hebben
- Om bij de bank / financieerder een zakelijke lening verstrekt te krijgen is het nodig u als eenmanszaak te registreren.
- Er is geen onderscheid tussen privé – en bedrijfsvermogen: u bent verantwoordelijk voor alle financiën en handelingen van uw eenmanszaak
- LET OP: bent u in gemeenschap van goederen getrouwd dan is ook uw partner aansprakelijk voor eventuele schulden. Dit is te voorkomen met huwelijkse voorwaarden.
- U betaalt inkomstenbelasting uit de winst van uw eenmanszaak (box 1)
- Als de belastingdienst u als onderneming erkent heeft u recht op belastingvoordeel (zelfstandigen aftrek en mkb-winstvrijstelling) en als starter als u voor zelfstandigen aftrek in aanmerking komt, komt u ook in aamerking voor starters aftrek.
- Voor keuze tussen eenmanszaak of B.V. check deze link : http://www.kvk.nl/ondernemen/rechtsvormen/bv-of-eenmanszaak/
Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid zijn:
- De Besloten Vennootschap (BV)
Wat moet je weten / doen:
- BV is alleen of met anderen op te richten. Per oktober 2012 is het bv-recht gewijzigd : http://www.kvk.nl/ondernemen/rechtsvormen/wetsvoorstel-vereenvoudiging-bv-recht/
- Het kapitaal van de bv is verdeeld in aandelen. De aandelen zijn in bezit van de aandeelhouder(s), die de hoogte macht hebben. Bestuurders geven dagelijkse leiding aan de bv.
- Belangrijkste eisen voor oprichting van een bv zijn:
A) Er is een notariële akte nodig met statuten, door de notaris gecontroleerd.
B) Er moet minimaal 1 eurocent in de vennootschap gestort worden (geld of natura).
C) Inschrijving in het Handelsregister van de KvK wordt door de notaris .
- Voordat u een bv opricht, kunt u al een onderneming hebben omdat u reeds
bijvoorbeeld bedrijfsactiviteiten gestart bent. Als u namens de “bv in oprichting” naar buiten treedt bent u persoonlijk aansprakelijk voor de rechtshandelingen.
- Als bv bent u in principe niet privé aansprakelijk voor schulden van het bedrijf. Uitzonderingen hierop zijn:
A) Als u directeur grootaandeelhouder bent (DGA). De bank vraagt u dan vaak ook privé mee te tekenen voor leningen, waardoor u alsnog voor het terugbetalen hiervan privé aansprakelijk gesteld wordt. U bent DGA als u minstens 5% van de aandelen van de bv bezit.
B) U te zware contracten aangegaan bent waarvan u wist dat de bv er niet aan kon voldoen.
C) U niet op tijd meldt dat u belastingen en premies niet kan betalen aan de Belastingdienst.
D) U door onbehoorlijk bestuur belastingen en premies niet kan betalen in de 3 jaar voor melding aan de Belastingdienst.
E) De bv door onbehoorlijk bestuur in de 3 voorgaande jaren failliet gaat.
- In het geval het bestuur divident wil uitkeren aan aandeelhouders (i.e. geld onttrekken aan de bv) is het verplicht een uitkeringstoets te doen.
- Een bv moet verplicht ieder jaar jaarstukken opstellen EN deponeren bij de KvK. Welke gegevens moeten opgenomen worden? ZIE : http://www.kvk.nl/over-de-kvk/uw-inschrijving-bij-de-kamer-van-koophandel/deponeren-jaarrekening/welke-gegevens-moet-u-in-de-jaarrekening-opnemen/
- Als DGA betaalt u inkomstenbelasting over loon en eventueel dividendbelasting. Divident uitkering is belastingtechnisch goedkoper dan loon opnemen uit een bv. Echter staat de Belastingdienst het niet toe dat u geen of weinig salaris krijgt, uw loon moet marktconform zijn (minimum salaris 42.000 E per jaar).
- Als DGA bent u in dienst van de bv als werknemer en werknemer voor de sociale verzekeringen. Hier zijn een aantal uitzonderingen op:
A) als u >= 50% van de stemmen op de aandeelhoudersvergadering hebt.
B) Als u en directe familieleden >= 2/3 van de aandelen bezitten.
C) Als u niet tegen uw wil ontslagen wordt.
- U kunt uw bedrijf verkopen door uw aandelen te verkopen of door de onderneming uit de bv te verkopen (bijv. machines, inventaris ect).
- Holding- en stamrecht-bv: een holding is een bv die aandelen van een andere bv bezit ( bedoelt om kapitaal te scheiden van het ondernemersrisico) In een stamrecht-bv is ontslagrechtvergoeding ondergebracht. http://www.kvk.nl/ondernemen/rechtsvormen/overzicht-van-alle-rechtsvormen/de-besloten-vennootschap-bv/de-holding-en-stamrecht-bv/
- De Coöperatie